Zo pakt werken als runner bij Picnic uit voor je portemonnee

Danny (23 jaar) werkt fulltime als runner bij Picnic. Hij werkt doordeweeks, vier dagen alle drie de diensten en één dag alleen dienst 1 en 2. Danny verdient bij Picnic € 10,07 per uur. Volgens de cao Supermarkten zou Danny € 12,41 per uur moeten verdienen, plus 8,1% ADV toeslag en toeslagen voor avondwerk. Per week komt Danny € 139,92 tekort. Per jaar komt dat op meer dan € 7.500,- want over het loon ontvangt hij bijvoorbeeld ook nog vakantiegeld.

Marsha is 18 jaar, werkt parttime bij Picnic. Ze werkt altijd op zaterdag en zondag, alle drie de diensten. Haar uurloon bij Picnic is €7,06. Het uurloon volgens de cao Supermarkten is voor Marsha € 7,25 plus 8,1% ADV toeslag en toeslagen voor werken in het weekend. Per week komt zij € 82,33 tekort wat per jaar neerkomt op meer dan € 4.500,-

Eyüp (20 jaar) werkt elke week drie dagen bij Picnic, twee doordeweekse dagen en zaterdag. Alle dagen werkt hij drie diensten. Bij Picnic verdient Eyüp € 8,10 per uur. Als hij volgens de cao Supermarkten betaald zou worden, verdient hij €9,01 per uur plus 8,1% ADV toeslag plus toeslagen voor werken tijdens de avond en zaterdag. Per week komt hij € 71,37 tekort, over het hele jaar komt dat neer op ruim €4.000,-

Jij betaalt het gratis bezorgen voor Picnic

Gratis bezorging is fijn voor klanten. En Picnic onderscheidt zich zo van andere online supermarkten. Maar ergens moet die prijs terug verdiend worden. Een van de redenen waarom Picnic het goedkoper kan doen dan andere supermarkten, is omdat ze onderbetalen.

Op het moment dat de cao voor supermarkten Algemeen Verbindend Verklaard (AVV) is, geldt deze cao voor alle supermarktmedewerkers werkend in de winkel én distributie (ook chauffeurs). Ook uitzendkrachten hebben dan recht op datzelfde cao-loon. Tot 1 april 2019 was de cao AVV. Nu wordt er onderhandeld over een nieuwe cao, die dan weer AVV wordt. Picnic weigerde voor 1 april de cao toe te passen en zegt dat ook niet te gaan doen in de toekomst. De FNV vraagt daarom aan de rechter om Picnic hiertoe te verplichten.

Doe mee voor eerlijke lonen

Op dit moment voert FNV op verschillende plekken bij Picnic actie voor betere contracten en arbeidsomstandigheden. De rechter moet nog beslissen of Picnic de AVV cao voor supermarkten moet toepassen. Daarna moeten we afspreken met Picnic dat iedereen ook echt het loon krijgt dat past bij de functie. En moeten we afspraken maken over het mis gelopen loon tijdens de periode dat de cao Algemeen Verbindend Verklaard was. In de FC’s zijn we al sterk, maar ook voor de runners staat er veel op het spel. Zorg ervoor dat ook jij weet wat je rechten zijn en dat je een eerlijk loon krijgt. Sluit je aan bij de FNV, volg de ontwikkelingen en kom in actie met je collega’s. Teken nu de petitie!

Uitklappen
aan het laden