Zo pakt werken als shopper bij Picnic uit voor je portemonnee

Simon werkt 16 uur per week in twee diensten in een distributiecentrum van Picnic en heeft nog niet zoveel uur gewerkt, valt in de eerste trede van 0 tot 160 uur en dat is een Picnic uurloon van € 9,79 excl. vakantiegeld. Hij werkt op dinsdag een dagdienst en op donderdag een middagdienst. Volgens de cao Supermarkten zou Simon € 11,68 per uur verdienen plus 8,1% ADV toeslag plus toeslagen voor bijzondere uren op donderdagavond. Per week komt Simon € 62,90 tekort, per jaar komt dat op meer dan € 3500,- want over het loon ontvangt hij bijvoorbeeld ook nog vakantiegeld.

Voorbeeld Simon

Mayra werkt 25 uur per week in drie diensten in een distributiecentrum van Picnic en werkt al iets langer bij Picnic. Daarom verdient ze een iets hoger uurloon (trede van 160 – 520 uur) € 10,04 excl. vakantiegeld. Zij werkt op maandag, woensdag en zaterdag een dagdienst. Het uurloon volgens de cao Supermarkten is ook voor Mayra € 11,68. Per week komt zij € 92,65 tekort, per jaar komt dat op meer dan € 5000,-

Sofie werkt 40 uur per week over 5 diensten in een distributiecentrum van Picnic. Het is haar tweede jaar bij Picnic en haar uurloon valt in trede 1200 – 4000 uur en is € 10,65 excl. vakantiegeld. Zij werkt elke zondag en verder 4 vroege diensten op de doordeweekse dagen. Volgens de cao Supermarkten is haar loon een trede hoger in het loongebouw en haar uurloon is € 11,84. Per week komt Sofie € 180,68 tekort, over het hele jaar komt dat op meer dan €10.000,-

Simon, Mayra en Sofie zijn fictionele personen. Maar de berekeningen zijn realistisch, en de uitkomst is vergelijkbaar met de berekeningen die de FNV voor echte werknemers van Picnic heeft gemaakt. De berekeningen zijn gemaakt op basis van informatie die in januari 2019 beschikbaar was. Alle voorbeelden gaan over werknemers die in een distributiecentrum van Picnic werken.

UITZENDBUREAUS HOUDEN ZICH NIET AAN DE REGELS

Als je solliciteert bij Picnic lijkt het in eerste instantie of je rechtstreeks bij het bedrijf solliciteert, maar verderop in het proces blijkt opeens dat je via een uitzendbureau aan de slag gaat. Iedereen die geen leiding gevende functie heeft werkt via een uitzendbureau.

Het gaat hierbij nu vooral om de uitzendbureaus Young Capital en Randstad en het payrollbedrijf Payroll Select. Maar er werk(t)en ook uitzendkrachten via Olympia, Start People, Timing en ASA talent. Als je via het uitzendbureau of payrollbedrijf werkt heb je recht op hetzelfde (cao)loon als iemand die direct in dienst is bij het bedrijf. Dit heet de inlenersbeloning. Een uitzendbureau is sinds februari 2018 verplicht in de plaatsingsovereenkomst op te nemen welke cao van toepassing is. Op de plaatsingsovereenkomsten van verschillende uitzend bureaus bij Picnic wordt geen cao benoemd. Als uitzendbureau zou je toch moeten weten dat als je mensen bij een supermarkt laat werken, ze ook recht hebben op supermarkt beloning, zeker als deze cao Algemeen Verbinden Verklaard is.

Uitklappen
aan het laden